Current track

Title

Artist

Background

6η Νέα Παραλία_Νέα Πασαρέλα: “Λογοτεχνία” στο Μέγαρο Μουσικής

Written by on 15/09/2020

Η ξεχωριστή εκδήλωση “Νέα Παραλία_Νέα Πασαρέλα” του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του ΟΜΜΘ “Καλοκαίρι στο Μέγαρο”  και θα πραγματοποιηθεί -για πρώτη φορά- στην πλατεία του Μεγάρου την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 με θεματολογία εμπνευσμένη από την Λογοτεχνία.

Ρούχα φτιαγμένα αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, με βασικό στοιχείο να αναδείξουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του εκάστοτε πρωταγωνιστή αλλά και την ατμόσφαιρα της εποχής του.

Πρωταγωνιστές και ηρωίδες της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας θα κατακλύσουν τον αίθριο χώρο του Μεγάρου Μουσικής υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Bernard Cuomo, ο οποίος θα μας εισάγει και θα μας απογειώσει στο θέαμα με τη συνοδεία της χορεύτριας Ροδούλα Γκουλιαμπέρη και της ομάδας της.

Μεγάλοι συγγραφείς της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας εμπνέουν με τα κείμενα τους τις σχεδιάστριες και τους σχεδιαστές οι οποίοι ντύνουν τους πρωταγωνιστές με υλικά προς ανακύκλωση.
Ήρωες και ηρωίδες των Paul Bowles, Colette, Françoise Sagan, Joseph Kessel, Federico Garcia Lorca, Κωνσταντίνου Καβάφη, Paulo Coelho, Εμμανουήλ Ροΐδη, F. Scott Fitzgerald, Lewis Caroll, Virginia Woolf, Marquis de Sade, Tennessee Williams, Gustave Flaubert, Gabriel Garcia Marquez, Μαρία Ιορδανίδου, Antoine de Saint Exupéry, Κώστα Ταχτσή, Στρατή Μυριβήλη και άλλων θα περπατήσουν στον υπαίθριο χώρο του Μεγάρου Μουσικής με φόντο το ηλιοβασίλεμα, τον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο.

Βασικό στοιχείο του κουστουμιού είναι να τονίζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή αλλά, ταυτοχρόνως, να εκφράζει και την ατμόσφαιρα της εποχής. Με το κοστούμι, πολλαπλές πτυχές του χαρακτήρα των πρωταγωνιστών πρέπει είναι ορατές.

Η διοργάνωση της Νέας Πασαρέλας πραγματοποιείται φέτος για έκτη συνεχή χρονιά, πάντα σε ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με ρούχα που δημιουργούν οι σχεδιαστές τους, αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά.

Δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστικές σακούλες, ποπ κορν, μπομπίνες, φτερά, τσουβάλια κάθε είδους, χαρτιά περιτυλίγματος και συσκευασίας, σίτες, κελύφη οστράκων, ιστιοπλοϊκά πανιά, φλοιούς από κορμούς δέντρων, διαφημιστικά έντυπα, εφημερίδες, μπαλόνια, καλαμάκια, σχοινιά, κώνους πλεκτικής μηχανής, καλώδια, λάμπες και ότι άλλο μπορεί να δώσει την έμπνευση που χρειάζονται οι δημιουργοί, για να καταπλήξουν το κοινό τους.

Οι σχεδιάστριες/ σχεδιαστές που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είναι οι:
Νίκος Καραγιαννίδης, Κρίστυ Αργυροπούλου, Ουρανία Αφεντούλη, Ελένη Χιωτάκη Το εργαστήρι μας, Ελευθερία Φιλοκώστα, Βασιλική Αποστολίδου, Άννα Παντελίδου, Ανθή Γιαννοπούλου, Ελένη Φωκά,Νικολέτα Τσικώτη, Παστελά Χριστίνα και Ελισάβετ Κουλτσιόγλου, Άννα Μηλώση, Νίκος Γλαβίνας, Σοφία Γεωργιάδου, Αγγελική Ταλιαδούρου, “Τεχνήεσσα”, Σοφία Μπομπορίδου, Πετρούλα Γεωργιάδου, Σοφία Βυζοβίτη, Elena Snezana Krstic, Βασιλική Μικρού, Σοφία Ψιλοπούλου, Σοφία Βουλαλά, Αναστασία Βελισσαροπούλου, Bernard Cuomo, Αθανάσιος Βασιλειάδης.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα κοστούμια της 5ης Νέας πασαρέλας 2019 που είχε θεματολογία την Όπερα, μετά την εκδήλωση φιλοξενήθηκαν σε ανοιχτή έκθεση στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, τον Νοέμβριο του 2019, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Κατά τη διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

– Επιτρέπονται μόνο καθήμενοι θεατές.
– Ανά δύο θέσεις πρέπει να υπάρχει κενός χώρος.
– Σε περίπτωση ομαδικής κράτησης, ο μέγιστος αριθμός ορίζεται στα τέσσερα άτομα με κενό χώρο από την επόμενη κράτηση.
– Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων μεταξύ της σκηνής και της πρώτης σειράς θεατών.
– Κατά την είσοδο και έξοδο του κοινού, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται, θα πρέπει να τηρούνται ουρές με αποστάσεις 1,5 μέτρου.
– Ο συντονισμός της ροής και η τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους γίνεται υποχρεωτικά από ταξιθέτες.
– Η χρήση μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του, είναι υποχρεωτική.
– Η χρήση μάσκας κατά τη χρήση του ασανσέρ είναι υποχρεωτική.
– Δεν προβλέπεται διάλειμμα.
– Υπάρχει ισχυρή σύσταση για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων.